2013年8月30日 星期五

鐵定是她了——Helena May

2011年9月26日

=====================================================
呢排收到不少blog友問我可不可以做referral,
真的不好意思,我只會refer自己的私人朋友。其實之前看過很多blog,都說入會難,但自己試過之後覺得其實也不是呢。
只要上網填妥入會表格、附上兩張証件相、一張身份證影印本,
若沒有現任會員推薦的,只要寫好一張a4 size的履歷表,說明想入會原因,並填好兩個contact person( 朋友親戚)的聯絡資料,
再寄出給梅夫人就成了!
之後,負責人會聯絡你,member committee會跟你做個informal interview,大約要20-30分鐘,
她們覺得你ok,便會做你的proposers,
之後佢地會email confirm,繼而付款。
最後,要多去一次member meeting,認識一下新的會員及見下個chair,搞埋最後的入會手續,就會有張臨時會員証了,可享用各種設施
溫馨提示 :不要忘記這個過程約需兩個月,我上次open day聽到而家都多左好多人申請入會,所以等候時間可能會更長。
好似我自己咁,我是8月尾申請的,10月頭便interview,不過因為時間難就,所以到下月(11月)頭才能跟她們來個會員聚會,搞埋餘下手續。
到現在,我是還未book場啊!
而且各位在book之前最好知道一下佢的會員守則,自己能否接受,因為有些都好strict,
例如同日只可以book一層做fuction,即是book了main lounge做banquet,便不可book garden做ceremony
這些都要清楚啊!

希望以上資訊幫到大家啦!
=====================================================
我的婚禮一定是在helena may~~
其實我本身都好鍾意佢,但因為佢要入會,比較麻煩,所以我8月尾已經申請入會,再search下仲有冇其他類似選擇。
9月25日佢open day,我去了一轉,真是一個舒服的地方,很安靜、很美、很古典。我入到去第一個感覺是,我可以在這裏hea一日都得,而且喺度搞WEDDING,唔使佈置都OK了,佢本身都咁靚,而且佢又有CODE OF RULES,所以都係唔搞咁多嘢。
佢個GARDEN係細左啲,容納到60人,佢話原本係草地,但佢地裝修完變鋪石地,但我就中意草地多啲啦……
OPEN DAY相,去片~




順序:
第一張:BLUE ROOM,第二張:MAIN LOUNGE,第三張:LIBRARY,第四張:GARDEN,第五張:GARDEN ROOM
其實去過之後更確定會選她了,但佢真係好細,只適合一個100人到的婚禮,而且係全西餐,我就會揀BUFFET,大家輕鬆D,食完方便賓客鬆人。哈哈!
我今日已經見完COMMITTEE得到批准入會了!好開心啊!!!之後還會開多一次member meeting,見下佢地個chairperson,感覺好似中學生搞Club。
佢的會費是這樣的:會員註冊4500元,之後可以選擇每月、三個月、半年或一年會費,分別是480、1290(430x3)、2400(400x6)、4560(380x12)。之後,你便可以BOOK場,享用佢的設施了!
講真香港真是沒太多好選擇,一係太大,一係太細,一係太貴。之前都有問過黃金海岸,2013年成8百多元一個人,仲要有mini. charge 12萬,真係搶錢,而個草地証婚又另外計,我諗一諗就算請得100人,無15至20萬都唔駛旨意可以落樓。
之後又有問過一間叫one thirty-one的餐廳,佢仲搞笑,30人以上唔會提供食物,只係provide飲品同場地,大槪80-100人到啦,全戶外,但佢係有mini. charge嗰下搞笑,我記得好似都要幾萬蚊,於是我問佢點駛到幾萬呀? 佢話飲嘢逐杯計、仲有場地租金。當我o完咀之後都無再理佢。

1 則留言:

  1. 你好!想請教下Helena May入會面試會問咩?有無話咩背景/ qualification先入到會?thanks!

    回覆刪除