2013年8月30日 星期五

Helena May 訂場地

2012年6月7日

經過一輪的電郵往來,剛剛我簽了CONFIRMATION LETTER,
終於BOOK到場啦!!!!!!!!!!!!之前跟HM延長咗會藉,等咗幾日,佢過咗張支票,咁我就訂場地,最後我BOOK咗5月4日。
即係2013年5月4日將會是我成為師奶的日
有點興奮,又有點忐忑,唔知點講好。
雖然我BOOK唔到3月,但係唔緊要啦,當多兩個月儲錢。
其實官方雖然話EVENT係9個月前先接受落訂,但係實情佢11個月前已經可以訂了,我只係太聽話,等到5月尾先BOOK,所以就BOOK唔到自己心中嘅日子。
因此,有興趣嘅新娘,最好有多幾個好日子以備不時之需。

另外,不得不提吓一啲細節,其實喺HM嘅MAIN LOUNGE放120人做BUFFET都得嘅,但係你要BOOK埋佢出面的房擺BUFFET BAR,咁就PERFECT。佢個MENU係跟你的日子訂價錢,即係好似我咁,我雖然2012年訂咗,但係價錢都係要等佢10月CONFIRM了2013年的價錢之後先係真正要付的價。
我原本想自己買酒,但係佢每支酒收50蚊開瓶費,而幫襯佢一支酒最平都只係75蚊,咁即係除非我搵到20蚊支酒啦,如果唔係不如幫襯佢。另外,為了整個婚禮可以輕輕鬆鬆咁過(其實我係懶),我已經決定喺佢哋度訂製結婚蛋糕。
===============================
24/05/2012

因為3、4月都滿哂,所以無計要去到5月先得,而家好彩mark到一日。
今日唔book唔知,原來佢係要make sure你book 的時候,membership依然係有效,所以book 場的新娘要注意了!
我今日即刻交多7個月會費,prolong咗個證,之後先可以俾deposit lock個booking。
希望快快手搞掂就好了。

================================
22/05/2012

而家都係時候book場地,噚晚終於的起心肝send enquiry去問,
結果我原本想要的日子無不特止,3月很多時間都無期了,真的滿到不行。
而家佢的earliest available weekend要去到4月尾,
我估係佢的club events愈嚟愈多,
不過,最殺我一個措手不及嘅係——佢有大型外牆翻新工程,由今年9月開始到2013年4月,外牆都會搭棚。
真係……如果一早book咗嗰d新人就慘了。

不過佢都仲係好抵,今年個menu只係加咗價10蚊。
哈哈!

而家惟有睇下5月頭的weekend佢得唔得啦~~

2 則留言:

  1. 回覆
    1. 我係120 人呀,96人可以擺garden room,如果你係年尾佢仲靚,因為會佈置聖誕。加油呀!

      刪除