2013年9月1日 星期日

婚禮佈置DIY開工 @ Paper Flowers Arch

婚禮的佈置我一向都唔想多搞,因為本身個場靚,場地只要上一下「淡妝」,就己經好perfect了。

之前我有諗過俾vendor做,但有兩個決定性原因令我diy:首先係價錢、其次係美感。

價錢啱的vendor好多佈置都「非常港式」,即係羽毛啦、閃燈啦、拉布啦、大大隻名牌、假玫瑰啦、鳥籠啦、白柳樹啦ETC,我唔係要標奇立異,但我真係唔中意,真的非常俗,尤其那些桌布、花藤加閃燈,鋪這個在我的迎賓桌,不如殺了我吧。至於會做到的vendor,價錢又唔啱,太貴了,起碼要5000起。

如是者,我不如自己整,反正我要的東西唔多。雖然我信心唔大,驚自己太大想頭,最後又做唔切,但係wedding is just about FUN!!!! 同埋自己做自己衰咗都心甘命抵,哈哈!!!

以下係我自己LIST咗要做的ITEMS:
1. 迎賓桌
2. 桌編號
3. 證婚桌
4. 拱門
5. 所有花球、襟花、手花

其實都唔係好多,我仲會DIY我自己的2個花球、伴娘花球、5個襟花、4個手花,仲有車頭花。

我計過全部大槪要用2000元到,好抵!! 

其實最麻煩係拱門,我而家迷上paper flower arch,以下都係我嘅參考對象:





我的都是簡單為主,因為考慮到搬運問題,所以買拱門時以輕便為主。剛剛我便在淘寶買了一個單槓栱門,至於花都會上淘寶買一個組合,不會自己慢慢做了,但其餘的我會put together。

這就是我的單槓拱門了:


3 則留言:

  1. 咦? 上次留言無左既?

    原來想問下有無最後實物睇睇? ^++++++^

    回覆刪除
    回覆
    1. 漏左講, 我係多莉AKA Dolly

      刪除
    2. 我的結婚相有,但我無paper,因為好難搵d靚,同埋驚兄弟姊妹唔識setup。
      我用咗pompom球,好用好多。

      刪除