2013年9月1日 星期日

DIY wedding logo 好用專業軟件

最近搞了好多好多嘢,都係關於姊妹prewedding,婚紗買咗到咗、姊妹裙定咗、logo hoodies訂咗、photo props定咗未郁手……
而家只欠手花同花球。我都覺得自己神速,應該轉行做pr event management,哈哈!!!

婚禮好多錢要使,所以有得DIY嘅我都會盡量DIY,尤其喺PRINTING方面。
最近我先做完自己姊妹 PREWEDDING 的印 TEE LOGO,其實係好容易,由於印tee要求的解像度很高,所以用的軟件要求也專業一點,但若各位只是想自己做wedding logo之類的,普通online軟件也能做到了!

現在先介紹一個網上免安裝又易用的軟件── photoshop online.
http://www.photoshoponlinefree.net/

這是大家一入網址便會見到的畫面。若然大家想自己由零開始做,便揀第一項,其他的選項大家都可跟住揀。在最尾尾的BOX選透明,便是一個「退地」圖,即是只有圖,沒有底色的圖。



這個畫面可以開始做嘢了,左邊的是控制板,第三行單丁一個的魔棒工具係最好用,可以幫你重新勾邊、補色同退地。大家要留意右邊的控制板,一個係「導航器」,即是俾你ZOOM近、ZOOM遠個FILE嚟睇。下面的圖層,意思是當你每加一個原素(如加CLIPART、相、字等)時,可多加一個圖層,這樣是即你做錯要擦走東西時候,都不會影響其他已做的東西。

如果想圖的像素(DPI)大,可以喺圖像選項下選圖像呎吋改,愈大像素愈清楚,但同時亦會SAVE得好慢。


 點解要用呢類軟件呢?因為我們平時用的做LOGO 軟件,很多時都受制於佢的素材庫,只可以喺佢已有的東西上加工,但用這類軟件,你可以喺任何地方找到的素材同自己的婚照上,加工做帖又得,做個人的WEDDING LOGO又得。雖然睇落好似好複雜,但係用吓用吓就會識用了,好容易的呀。

呢個就係我自己做的LOGO,用來印HOODIES背面的 =)

 另外,還有一個是可以下載用的,叫作paint.net,也是免費的啊。

可以在這裡下載:
http://www.getpaint.net/







沒有留言:

張貼留言